četvrtak, 24. listopada 2013.

Žene i tene: Kako se organizovati


Vrijeme u kom živimo je nemilosrdno u smislu očekivanja i zadataka koje nam postavlja: školovanje, stalno usavršavanje, zaposlenje i nerijetko traženje dodatnih prihoda, osnivanje porodice i briga o njima, plaćanje računa, vođenje domaćinstava, briga o roditeljima ili bliskim srodnicima! U svemu tome, često se briga o zdravlju i sebi samima stavlja u drugi plan jer su prioriteti već iscrpili svo raspoloživo nam vrijeme i energiju tako da na kraju dana najiskreniju emociju osjetimo prema udobnom kauču ili fotelji iz koje bacamo pogled u monitore i displeje različitih gadgeta u kojima je bijeg u šarenu stvarnost tv programa ili društvenih mreža.



Nemam vremena



Najčešći izgovor nevježbača je "nemam vremena". Kroz lični primjer želim prvenstveno svim damama poručiti da ne zavaravaju sebe jer je tačna ona mudrost da gdje ima volje, ima i načina. Samohrana sam majka već 15 godina i u tom periodu sam uspjela završiti fakultet, steći 10 godina radnog iskustva mijenjajući radni status i poslodavce kako bih mogla uklapati uz posao ostale prioritete, učila strane jezike, prošla dvije prekvalifikacije, putovala te aktivno trčala svo vrijeme. Kako? Nije bilo lako ali kao što rekoh, uz jaku volju i dobru organizaciju, sve se stigne. 

Prekomponujte svoje obaveze, promijenite navike i stvari će se posložiti. Možda ne odmah jer će trebati vremena da se prilagodite novom ritmu ali ćete ubrzo postati ponosni na svoje rezultate i neće vam biti jasno kako ste uopšte ranije mogli izostavljati tako važnu stvar iz svog života, a to je sport!

A da bih dala odgovar na pitanje iz naslova ovog posta, biću slobodna predložiti vam sljedeće:

1.   Ustanite ranije! Možda je vaš radni dan toliko pretrpan da vam zaista ne ostavlja vremena za vježbanje! Jutarnje trčanje, tuširanji i zdrav doručak će vam dati energiju da izgurate upravo tako zahtjevne agende!

2.  Ustanite ranije! Ako je spremanje ručka ili stana jedini izgovor koji imate, onda tu obavezu prebacite za jutro, završite sve prije posla kako biste sebi ostavili večernje sate za lagani trkački trening u obližnjem parku. Uz sve to, i vaša djeca mogu uz nadzor supružnika provesti ugodno vrijeme na svježem zraku i biti vam na oku.




3.  Promijenite prioritete! Možda je sjedenje s prijateljima u baštama i ćaskanje uz kafu i piće relaksirajuće ukoliko se upražnjava umjereno ali besciljno dangubljenje po kafanama je navika koja vam ne treba u životu. Vjerujem da ako biste redukovali vrijeme koje provodite sa vama ne tako važnim osobama pronašli biste sasvim dovoljno vremena da u svoj sedmični raspored uklopite bar 2 trkačka treninga.

4.   Olabavite kriterije! Slažem se da je jako bitno održavati dom, garažu, baštu, auto, vikendicu urednima ali je možda dobro spustiti malo kriterije i jednako uživati u životnom prostoru koji nije apotekarski sterilan! Dopala mi se mudrost koju sam pokupila sa nekog portala koja kaže: perfektno uredna kuća je znak da ste proćerdali svoj život! Mogli ste umjesto toga redovnije trčati i osjećati se korisnije i bolje!




5. Promjenite navike! Zavisno od toga gdje živite i radite i kako putujete do posla, promjena prevoznog sredstva može biti prekretnica iz vašeg dominantno sjedećeg životnog stila ka dominantno aktivnom. Vožnja bicikom do mjesta gdje radite, plaćate račune ili nabavljate namirnice je značajna promjena koja će vam omogućiti da provedete više vremena van zatvorenog prostora, smanjiće stres jer ćete izbjeći gužve u gradskom prevozu ili saobraćaju. 

 Foto: TjŠ


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar