ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Best Running Buddies: s kim dijelite kilometre?



Best Running Buddy (BRB) je osoba (uglavnom) s kojom najradije idete na trčanje. Ne postoje univerzalne karakteristike koje krase trkače s kojima volimo odlaziti na trening ali bi se kao najčešće i osnovne mogle navesti sljedeće:

  • Lojalnost 


Running buddy je odnos između dvoje vježbača koji se vremenom gradi i zasniva se na dobrovoljnoj osnovi. Ovaj status ne dobijate preko noći pa se ne očekuje da ga se preko noći odreknete. Osoba kojoj ste partner na stazi očekuje lojalnost te da su vam pojedinačni trkački ciljevi i njihovo ostvarenje dio lične i zajedničke agende.

  • Pribižno isti kondicioni nivo

 

Vježbačima različitog kondicionog nivoa i pojedinačnih ciljeva koji su neuskladivi će biti teško izgraditi i održati odnos najboljih drugara na stazi prosto jer će svako pratiti svoj program i teško pronalaziti dodatne termine za podršku onom drugom. Upravo iz tog razloga, najbolji partneri su oni koji imaju približno isti kondicijski nivo, spremaju se za istu trku ili dužinu u istom dijelu sezone, imaju približno isto projektovano vrijeme za završetak trke. Samo na taj način će najbolje motivisati i bodriti jedno drugo.


  • Pouzdanost


Running buddy je osoba koja vas neće iznevjeriti na stazi. Pojaviće se uvijek na mjestu i u terminu koji dogovorite. Nema izgovora, kašnjenja, otkazivanja u posljednjem trenutku. Naravno, izvjesne životne situacije mogu nametnuti okolnosti zbog kojih ćete morati preskočiti neki zajednički trening zbog čega je bitno izgraditi samostalnost kako ne biste izbjegavali treninge kada trčite bez onog drugog.

Running Buddy po ličnom izboru


Sve ostalo je stvar ličnog izbora jer nekome će kao running buddy trebati trkač koji je ćutljiv i voli da sluša dok će nečiji izbor biti neko ko voli da priča i čije će anegdote upotpuniti monotoni trening dužine. Neko će birati bržeg trkača kako bi sebe podstakao na tempo koji samostalno nikada ne bi postigao. Drugima je opet presudno da trkač ili trkačica s kojim se najbolje osjećaju na stazi bude istog kondicionog nivoa, sličnih životnih navika i svjetonadzora. Na treninzima dužine kada ste zajedno na stazi i po nekoliko sati, važno je da vas ne iritiraju neke navike koje ovaj drugi ima te da ste tolerantni i fleksibilni. Neko će mjeriti vrijeme, radije birati drugu stazu, ići češće u toalet, praviti pauze za okrepu, telefonirati, slušati muziku i neće biti spreman da razgovara s vama. Ako vam ovakve stvari smetaju i niste spremni na kompromise, radije trčite sami.  

Running Buddy Cyclist


Ukoliko vam ne ide dobro u pronalaženju trkača s kojim ćete proliti suze i znoj na treninzima, sjajna pratnja na stazi vam mogu biti prijatelji na biciklu. Ako ste roditelj djetetu koje pedala ili imate (bračnog) partnera koji voli biciklo, možete redovno ili povremeno dogovarati treninge kada ćete uživati u zajedničkim aktivnostima. Vrlo često se osjećamo loše jer nam se čini da provodimo nedovoljno vremena s najbližim ukućanima i prijateljima pa ovo može biti prilika da se ispravi taj nedostatak. Ipak trebate biti svjesni da je ovaj na biciklu vama podrška i da će svoju brzinu prilagoditi vašoj zbog čega bi bilo lijepo da pronađete lijep način da mu/joj se zahvalite.

Dog Jog Buddy

Porodični pas ili druželjubiva lutalica vam takođe mogu biti sjajna pratnja na treninzima. Daće vam sigurnost posebno ako trenirate u osamljenim ulicama, večernjim satima ili u prirodi. Imala sam priliku trenirati s psima lutalicama koji su me doslovno predvodili planinarskom stazom do vrha i vratili nazad do početne tačke gdje smo se rastali. Od drugih trkača sam takođe čula da su imali isto iskustvo te da bi svaki put kada bi došli trenirati na toj stazi donosili im hranu. Psi će biti sjajna pratnja i društvo ali ukoliko vam nedostaje motivacije onda oni nisu najbolji izbor. 





Kad smo već kod psećih šapica, upoznajte Sljemenku, koja možda ima više finišerskih medalja s trka od vas. 

Jahorinka i Gobi


Dvije nedavno završene ultra trail trke, jedne u pustinji Gobi (Kina), jedne na Jahorini (BiH), donijele su priče o dvojici ultra maratonaca i kerušama koje su tokom samog takmičenja postale njihove najvjernije pratilje na stazi. Od Višegrada do Pala, na trasi dugoj 110 kilometara, Zorana Prekogačića je NEPREKIDNO pratila keruša (zvaćemo je Jahorinka) koja mu je pomogla da održi dobar ritam i u isto vrijeme pravila mu društvo jer je trčao sam. Hranio ju je, navikavali su se jedno na drugo i kako kaže, bila mu je velika podrška. 


Druga priča stiže s ultramaratona iz pustinje Gobi gdje je sićušna keruša, sad već globalna Running Buddy zvijeda, nazvana Gobi, U ETAPAMA tokom ultra maratona dugog 155 milja pratila australijskog trkača Diona Lenarda. U cilj su ušli zajedno o čemu su pisali brojni svjetski mediji prenoseći slavu o keruši ultramaratonki. Dion je odlučio svoju novu prijateljicu usvojiti i povesti je sa sobom kući u Edinburg. Nažalost, tokom procesa pribavljanja potrebnih papira, Gobi je pobjegla od porodice kojoj je povjerena na čuvanje zbog čega je Dion pokrenuo kampanju „Bring Gobi Home“. O nestalom psiću su znali svi, mediji su pisali o tome, prikupljena su sredstva za njen pronalazak, Dion se vratio nazad i odlučio da je nađe. Svi su tragali za njom, poštari, volonteri u višemilionskom gradu u kom je nestala, kineska blogerska zajednica je širila informacije o potrazi. Nedugo zatim, izgubljena keruša je pronađena a novi najbolji drugari sa staze, Dion i Gobi, su ponovo skupa!






Foto: Jasmin Omerika, privatni album, boredpanda.com

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

2 komentara:

Zorica-Filzlaus kaže...

O ne znam sta bih bez mog Running buddy.Srele smo se na jednom polumaratonu i kostatovale da odgovaramo jedna drugoj.Evo vec tri godine trcino zajedno,svi misle da smo sestre ;)To je moja motivacija i na -10C i +30C...ako smo se dogodorile da trcimo,znaci trci se.Ponekad potajno ocekujemo da neka od nas otkaze trening ali nam je glupo da kazemo ja danas ne trcim jer mi je hladno ili toplo;)

Sanja Kavaz kaže...

To je ta podrška koja je ključna kada ste korak da odustanete. Kao i u svakoj drugoj vezi, kad jednom klikne između vas, sve ostalo biva lakše, u ovom slučaju, svaki trening na kiši ili sparini!

Objavi komentar