petak, 2. rujna 2016.

Trkači kao turisti: Upoznajte svijet trčeći



Trke nisu jedini razlog zašto se bavite trčanjem ali svakako jesu prilika da učešće na nekoj odredite kao cilj a onda prema njemu isplanirate pripreme. Osim toga, moguće je da ćete uspjeti nagovoriti prijatelje da vam se pridruže u novom izazovu i tako okupiti ekipu koja će zajedno trenirati. Međutim, ukoliko se trka dešava u drugom mjestu ili državi od one u kojoj živite, onda učešće donosi novu dimenziju jer podrazumjeva organizaciju samog putovanja, smještaj i boravak kao i susret s novom kulturom.



Trkači kao turisti 



Jedan od boljih načina da upoznate neki grad ili oblast jeste da učestvujete na trci čija staza će vas provesti kroz najljepše dijelove. Ako ste od sporijih trkača kojima nije toliko bitno prolazno vrijeme i rezultat na trci, onda ćete moći s punom pažnjom doživjeti ambijent, atmosferu i energiju grada domaćina. Čak i ako pripadate bržim rekreativcima koji su fokusirani na rezultat, važno vam je da slobodno vrijeme koje imate prije i poslije trke iskoristite za obilazak znamenitosti ili da se upoznate s kulturom i naslijeđem domaćina.



Kako izabrati dobru gradsku trku



Osim što ćete poslušati preporuke i komentare drugih trkača u vezi s trkom za koju se interesujete, samostalno na internetu istražite stazu kojom se trči i koliko je sama po sebi atraktivna. Gradske polumaratonske i maratonske trke se uglavnom samo dijelom odvijaju u najužem gradskom jezgru jer se zbog dužine staze često nastavljaju u manje atraktivnim zonama što vam u konačnici može pokvariti cjelokupan utisak. Nerijetko se zbog problema sa zatvaranjem saobraćaja i lakše organizacije, trke odvijaju u dijelovima grada koji vam se neće uopšte dopasti. Kada ste prikupili dovoljno informacija o samoj trci, popunite prijavu i pređite na sljedeće faze a to su pronalaženje smještaja, planiranje putovanja i obilazaka dodatnih sadržaja.



Trail trke za ljubitelje prirode



Ako se ubrajate u one koje više privlači trčanje u prirodi, trail trke su idealna prilika za vas jer će vam otkriti najljepše krajolike i horizonte kojih ćete se rado sjećati. Birajte prema sopstvenim prohtjevima trke s lijepim vidikovcima, usponima ili kotlinama, kanjonima ili grebenima. Trail trke se organizuju na najljepšim i jedinstvenim mjestima na planeti pa za odlazak na jednu ovakvu destinaciju možete rezervisati kraći godišnji odmor. U tom slučaju povedite porodicu ili partnera, iako ne trče, odlazak u prirodu i na planinu će svakako donijeti pravo uživanje.  



Fitnes turizam



Sve više je aktivnih vježbača koji dane odmora žele iskoristiti u aktivnostima na otvorenom pa je prema tome i sve veći broj organizacija u svijetu koje se bave organizovanjem takvih sadržaja. Možete se obratiti organizacijama ili agencijama koje će vam isplanirati i organizovati odmor po vašoj mjeri tako da možete da trčite najatraktivnijim stazama mimo termina zvanične trke. Takođe, na internetu ćete pronaći i vodiče (npr. RUN ZAGREB), tačnije trkače, koji će s vama uz naknadu ili besplatno protrčati po gradu ili oblasti koju ste izabrali, pokazati vam znamenitosti i ispričati vam sve što trebate znati o mjestu koje upoznajete kroz aktivan odmor. 


Zajednička putovanja


Na društvenim mrežama ćete takođe pronaći grupe ili stranice koje okupljaju trkače koji se pripremaju za nastup na odrđenoj trci te putem redovne komunikacije dijele iskustva s treninga, dogovaraju zajedničko putovanje, smještaj i dodatne sadržaje. Ako nemate svoju ekipu, povežite se na taj način. Organizator će se pobrinuti za prevoz, povoljan smještaj i dodatne obilaske tako da nećete morati trošiti vrijeme na organizaciju puta.


Sam svoj vodič


Sve više je aplikacija namjenjenih trkačima koji žele turistički upoznati gradove trčeći atraktivnim trasama. Tačnije, to su staze različite dužine na kojima su važne građevine, gradski parkovi, značajni spomenici kulture i ostali turistički sadržaji koje razgledate tokom treninga. Jednostavno, izaberete dužinu koja vam odgovara ili trasu koja otkriva dijelove grada koji vas zanimaju i sam ste svoj vodič. Ako ste privatno ili službeno npr. u Đenovi, jedna od staza kojom biste mogli trčati je upravo ovdje.


Foto: TjŠ, scandinaviastandard.com, venicebyrun.com


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar