četvrtak, 16. veljače 2017.

Hrana za trkače: kokosovo ulje

Ako se ubrajate u trkače koji vode računa o ishrani, sigurna sam da ste mnogo puta bili u dilemi u vezi s određenim namirnicama ili vrstama, da li ih jesti ili ne. Jedna takva se odnosi na unos masti i nameće pitanja poput ovih: da li, kada, koliko i koje masti treba jesti. Na ova kao i brojna druga pitanja, postoje različiti odgovori i oprečna mišljenja koji se zasnivaju na različitim konceptima ishrane. 


Frutarijanci svoju ishranu zasnivaju na niskomasnim dijetama koje svode na minimum ili potpuno isključuju konzumiranje smjeneki, masnih plodova ili hladno cijeđenih ulja jer zamašćuju krvne sudove. 

Postoje i vegani kao što je Scott Jurek, jedan od najboljih ultramaratonaca današnjice, koji tvrdi da su kod trkača nepravedno zapostavlja unos masti i koji na svojim višednevnim ultramaratonima kao okrepu i za nadoknadu izgubljenih kalorija klopa pastu obilato zalivenu maslinovim ili tost natopljen kokosovim uljem. 

Poznajem i rekreativce mesojede koji na ultramaratone ne idu bez kesice čvaraka ili slanine i koji se kunu u ove masne i slasne okrepe na trkama izdržljivosti.

Na osnovu pozitivnog ličnog iskustva i saznanja do kojih sam došla, kokosovo ulje je, uz hladno cijeđeno maslinovo koje koristim u salatama, neizostavan dio moje ishrane. Kupujem ga u ekonomičnom pakovanju od 1400 gr iz razloga što ga osim u ishrani koristimo i za njegu lica i tijela.  

Kokosovo ulje u ishrani trkača





Kokosovo ulje nije bez razloga sve zastupljenije u ishrani osoba koje uvažavaju uticaj hrane na zdravlje cjelokupnog organizma. Ima izuzetnu nutritivnu vrijednosti i ljekovita svojstva, njegova upotreba nema štetnih nuspojava pa se zbog toga preporučuje svima. Na temperaturi do 23 stepena ostaje u čvrstom stanju, tad je bijele boje. Na višim temperaturama je u tečnom stanju, tad je poput ulja providno. Istraživanja su potvrdila da štiti srce i krvne žile, jača imunitet, ubrzava metabolizam i poboljšava probavu te podstiče mršanje. Izuzetno je otporno na visoke temperature pa se može koristiti za pečenje ili prženje hrane jer prilikom zagrijavanja ne mijenja svoja svojstva i ne postaje kancerogeno što je slučaj kod drugih ulja.

Međutim, ono što nas najviše zanima jeste zašto je kokosovo ulje dobro u ishrani trkača.

Kokosovo ulje spada u zasićene masti koje se uglavnom dovode u vezu s negativnim efektima po zdravlje kao što su povećan nivo holesterola i povećan rizik od srčanih oboljenja. Ono što kokosovo ulje odvaja od ostalih zasićenih masti kao što su maslac, mlijeko i druge masti životinjskog porijekla jeste to što se sastoji od srednjelančanih masnih kiselina koje se u ljudskom organizmu lako vare i apsorbuju ne opterećujući probavni sistem. To su dakle masne kiseline koje ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru gdje se pretvaraju u energiju.

Brza energija



Naše tijelo koristi srednjelančane masne kiseline drugačije nego dugolančane. Srednjelančane se razlažu putem jetre a zatim se brzo pretvaraju u energiju koja se pohranjuje u ćelijama zbog čega te masnoće možemo momentalno koristiti kao pogonsko gorivo dok se dugolančane masne kiseline kroz metabolizam pohranjuju u masno tkivo. Iz tog razloga je dobro prije treninga ili trke uključiti obrok koji sadrži kokosovo ulje. Kokosovo ulje je dobro i za one koji se bore s viškom kilograma jer tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Ipak ga u ishrani treba koristiti umjereno. Preporučena doza bi bila jedna supena kašika po obroku ili 3-4 kašike dnevno dok jedan izvor navodi i do 50 gr dnevno jer sve zavisi od vašeg načina ishrane i dnevne potrošnje kalorija.
Evo par recepata i primjera iz moje kuhinje:

Kaša od ovsenih pahuljica

Potrebno:
Ovsene pahuljice, usitnjenje
Kašika kokosovog ulja
Kašika meda
Svježe datule
Voda

Zobene pahuljice stavite u posudu, dodaje usitnjenje svježe datule, kašiku meda, kokosovo ulje i sve zalijte običnom vodom tako da nivo vode prelazi 1-2 prsta iznad čvrtste smjese. Poklopite i ostavite da odstoji. Ja ovu kašu pravim uveče za ujutro ili ujutro za popodnevno trčanje. Takođe, ako je ostavim na toplom mjestu kao što je radijator, biće mlaka i topiće se od slasti. Možda vam je čudno što jedem zobene bez mlijeka ili jogurta. I meni je bilo na početku. Probajte pa mi se javite ako ne valja.   




Domaća nutela

Potrebno:
Lješnici
Sirovi kakao
Ekstrakt vanile
Himalajska so
Kokosovo ulje
Kokosovo mlijeko ili biljno mlijeko (indijski orah)
Agava sirup ili med
Svježe datule

Po želji, lješnike možete tostirati u rerni ili na suvoj tavi (na umjerenoj temperaturi) mada se ne preporučuje termički obrađivati orašaste plodove zbog masnoća koje sadrže. Tostiranjem će lješnici dobiti bolji okus pa je na vama da odlučite šta ćete žrtvovati. Datule možete potopiti u vodu na sat vremena a zatim ocijediti. Lješnike i ostale sastojke ubaciti u blender. Po potrebi dodavati kokosovo ili neko domaće biljno mlijeko dok se postignete konzistentnost koju želite.  

Kokosovo ulje možete koristiti i umjesto maslaca. Na koricu (crnog beskvasnog) hljeba namažite kokos, prelijete medom (ili džemom od jagoda npr.) i dobićete jednostavan mirišljavi doručak ili užinu koju će klinci obožavati.

U Nes kafu možete dodati malo kokosovog ulja.

Kada je hladno, kao okrepu na duge treninge nosim datule koje sam očistila od košpica i unutra stavila malo kokosovog ulja.  


Kad baba masla ima, i guzicu njime maže




Osim u ishrani, kokosovo ulje možete koristiti za njegu kože lica i tijela. Odlično je za njegu suve kože, ispucalih usana, oštećenih vrhova kose, slabih noktiju ili za prevenciju peruti ili strija tokom trudnoće. Može se koristiti za masažu, za skidanje šminke ili kao pomoć kod osipa, opekotina i uboda insekata.

Sjajan piling za tijelo ćete dobiti ukoliko kokosovo ulje pomiješate s morskom solju. Nakon tuširanja, uzmite mješavinu ulja i solji te nježno trljajte kožu. So će pomoći da se uklone odumrle ćelije, zagladiti površinu kože, voda će hidrirati kožu i pomoći joj da iskoristi regenerativna svojstva kokosovog ulja. Nakon tuširanja koža će ostati elastična i sjajna, tako da neće biti potrebe mazati je ponovo mlijekom ili losionom. Nakon narednog tuširanja, umjesto pilinga, na vlažnu kožu nanesite kokosovo ulje. 

Mirisaćete prirodno, egzotično i zavodljivo. 

Nagradna igra


Blog Trčim jer štrčim u saradnji s Prvom apotekom je pripremio nagradnu igru u okviru koje možete osvojiti ekonomično porodično pakovanje kokosovog ulja! Prva apoteka trenutno ima najkonkurentniju cijenu kokosovog ulja Maya Gold u odnosu na ostale ponuđače. 1400 gr košta 41 KM (21 EUR).

Pratitie objave na FB grupi „Trčim jer štrčim“ i igrajte se s nama već od večeras kada ćemo objaviti pravila i kako možete osvojiti nagradu!



Izvori: 



© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


1 komentar:

стојан kaže...

не сумњам да су вегани, попут Scott Jurek-а, у праву али ми се свиђа и она прича о чварцима као извору енергије...

Objavi komentar