ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Nebesko trčanje: zašto samo po tlu kad možete trčati i po oblacima


Nebesko trčanje (eng. skyrunning) je sport koji će vas preko planinskih vrhova odvesti do visina na kojim će vam se učiniti da vam je nebo na dohvat ruke ili da trčite po oblacima. Ova sve popularnija disciplina je kombinacija trčanja i planinarenja a rekreativni nivo se od profesionalnog razlikuje samo u intenzitetu i trajanju. Start trke je uglavnom u podnožju a cilj na vrhu planine do kog takmičari stižu krećući se po terenu dužinom kog ne mora nužno biti utabana staza što ovakva takmičenja čini tehnički zahtjevnim.

Formati trka


U skyrunningu je sve prilično standardizovano i jasno definisano. Za mnoge je skyrunning zapravo proizašao iz potrebe da se trčanje digne na nivo ekstremnih sportova što je postignuto pravilom da se trke odvijaju do ili preko 2000 metara nadmorske visine gdje uspon ne prelazi 30% a težina penjanja drugi stepen ali i na dijelovima koji za trkače mogu biti veoma opasni. U okviru Svjetske serije skyrunninga, organizuju se strogo definisani formati trka: Sky Classic, Sky Extreme i Sky Ultra dok se takmičenje u vertikalnom kilometru održava unutar posebne serije Vertical Kilometer World Circuit.

Kako je nastao skyrunning



Skyrunning je nastao početkom 1990-ih, kada je talijanski planinar Marino Giacometti zajedno s nekolicinom prijatelja penjača pokrenuo prve trke na Alpama. Samo nekoliko mjeseci je bilo potrebno da se skyrunning proširi po cijelom svijetu i postane jedna od najatraktivnijih disciplina tako da oko 200 trka koje se godišnje organizuju, okupljaju preko 30.000 takmičara.

Zvijezde nebeskog trčanja


Španac Kilijan Žorne (Kilian Jornet) je bez premca u ovom sportu zbog čega je stekao svjetsku slavu. Na nebeske trke dolaze najbolji maratonci svijeta ali rijetko ko može da ga pobjedi jer im nedostaju penjačko i alpinističko iskustvo koje Kilijan ima. 

Zbog izuzetne ljepote predijela kojima se trči i pogleda koji oduzimaju dah, sve je više avanturista među mladim ljudima koji se okreću ovom sportu. Osim toga, učesnici skyrunning liga obaraju vremenske rekorde na najvišim planinskim masivima planete što na globalnom planu doprinosi popularizaciji ovog sporta. 

Veliki uspjeh postigla je Brazilka Fernanda Masiel (Fernanda Maciel) koja je postala prva žena koja je nakon uspona dugog 45 km uspjela stići do Akonkagve (Aconcagua, 6691 mnv), najvišeg vrha Sjeverne i Južne Amerike, i spustiti se nazad za manje od 24 sata.

Vertikalni vikend #2




Za sad jedina zvanična trka skyrunning formata u BiH će se održati 18.03.2017. godine na Leotaru a organizuje je planinarsko društvo „Vučji zub“. Vertikalna trka startuje u Trebinju i stazom dugom 5,2 km se penje na vrh Leotara praveći 960m uspona. Sa staze se svo vrijeme, pruža fantastičan pogled na grad i okolinu, a sa vrha se vide Orjen, Žijovo, Komovi, Bioč, Volujak sve do Veleža i Biokova, dok prema jugu, pogled seže ka beskraju jadranske pučine. Dan kasnije je Kotor Vertical Extreme pa ko voli duple izazove, može ove dvije trke uklopiti u jedan vertikalni vikend!





Kako je bilo prošle godine, kada su obje trke održane u saradnji sa Skyrunning ligom Srbije možete čitati ovdje.  

Foto: Edin Tuzlak, Isidor Stankov, Skyrunning Srbija

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar