nedjelja, 7. svibnja 2017.

ITRA: Novosti, mogućnosti i pogodnosti za trkače


ITRA (International Trail Running Association) je organizacija koja je na globalnom nivou ključna za razvoj trail trčanja, njegovo pozicioniranje unutar svijeta sporta (posebno u odnosu na atletiku), umrežavanje organizatora trail trka i trkača širom svijeta te kreiranje jedinstvene zajednice koja okuplja profesionalnce, amatere i entuzijaste koji se takmiče ili predano rade na profesionalizaciji trail trčanja.

Proteklih mjeseci je jako mnogo novina stiglo iz ITRA-e pa ovom prilikom obrađujem neke od najvažnijih. Takođe, pokušaću pojasniti neke od nedumica u vezi s rangiranjem trkača na osnovu ITRA Performance Indexa, dati svoje mišljenje o razvoju traila u BiH i šire.

Članstvo u ITRA-i


Članstvo u ITRA-i mogu imati organizatori trail trka i pojedinci. Na osnovu veličine trail trke i budžeta, organizatori trka plaćaju godišnju članarinu na osnovu koje im ITRA verifikuje staze, odnosno trke. To znači da je staza na osnovu seta parametara (dužina, uspon, težina i sl.) dobila određeni broj bodova. Ovi bodovi su važni za učešće na trkama za koje se traže kvalifikacije. Po završetku trke, organizatori putem pojedinačnih naloga na ITRA-inoj platformi, integrišu rezultate u  sistem koji učesnicima, odnosno finišerima dodjeljuje bodove koje su skupili.  Takođe, sistem na osnovu Performance Indexa obrađuje podatke kao što su dužina trke, težina i plasman i kreira liste najbolje plasiranih za svaku zemlju pojedinačno ali i za ukupan globalni poredak.

Svaki takmičar, na stranici ITRA-e može sačiniti vlastiti nalog/profil i povezati ga s rezultatima s trka na kojima je učestvovao. Ova mogućnost je besplatna. Od ove godine, trkači i trkačice takođe mogu biti članovi ITRA-e što im donosi određene beneficije kao što su kandidatura za predstavljanje trkača iz svoje zemlje u tijelima ITRA-e, glasanje za izbor istih te mogućnost ugovaranja police osiguranja koja će im pokrivati učešće na porodičnim, grupnim i individualnim aktivnosti na otvorenom kao što su trčanje, trail trčanje, planinarenje, snowshoeing, MTB, trekking i cross-country skijanje bio u obliku treninga, ili takmičenja.  Godišnja članarina u ITRA-i je 5, a polica osiguranja je 49 EUR.

VIŠE na ovom linku.

Aktivnosti unutar ITRA-e


Svi članovi ITRA-e imaju pravo glasati na izborima za predstavnike organizatora trka i trkača svoje matične zemlje. Tačnije, od ponedjeljka 08.05. do petka, 12.05.2017. godine, svi članovi će na email dobiti glasački listić na osnovu kog će moći glasati za predstvanike organizatora trka i trkača iz svoje zemlje. Rezultati izbora biće objavljeni u ponedeljak, 15.05. Da biste provjerili ko su kandidati iz vaše zemlje, na stranici ITRA-e, imate mogućnost pretražiti listu pristiglih kandidatura.

Glavna uloga izabranih predstavnika jeste učešće na godišnjem zasjedanju Skupštine ITRA-e na kojoj će predstavljati sve organizacije svoje zemlje. Takođe, na godišnjim skupštinama, imaju pravo glasati o budžetu kao i da svake četvrte godine odlučuju o članovima Izvršnog odbora ITRA-e. Pojedinačna vrijednost glasova se određuje na osnovu broja individualnih članstava i broja organizatora trka učlanjenih u ITRA-u iz  jedne zemlje. Na godišnjim skupštinama, predstavnici mogu biti fizički prisutni ili učestvovati putem video konferencije. Osim toga, izabrani predstavnici tokom godine aktivno sarađuju s ITRA-om kroz dvosmjernu razmjenu informacija. Prema evidenciji ITRA-e od 25.04.2017. godine, broj trkača i organizatora trka učlanjenih u ITRA-u iz zemalja Regiona je sljedeći:

Zemlja       Trkači      Organizatori
Hrvatska        11                   3
Slovenija         9                    3
BiH                  2                    2
Srbija               2                   2
Crna Gora        1                    -
Makedonija       -                    1

VIŠE na ovom linku.

Performance Indexing




Bez obzira da li ste izradili vlastiti nalog na stranici ITRA-e, svi rezultati s trka koje ste završili će biti povezani s vašim imenom i prezimenom. Jednom kada kreirate vlastiti nalog s ličnim podacima (datum rođenja, državljanstvo, fotografija i ostalo), dobićete mogućnost da rezultate povežete s njim. Da biste ovu radnju verifikovali, tačnije da bi vam ITRA odobrila povezivanje, biće potrebno da prvo priložite skeniran dokument (lična karta, pasoš, vozačka) kako biste potvrdili identitet. Nakon što vam ITRA odobri povezivanje, vaš profil će biti kreiran u potpunosti.

Na podstranici Runners, imate mogućnost da pretražujete plasman trkača i trkačica iz bilo koje zemlje u svijetu, kao i ukupni globalni, prema sljedećim kategorijama: generalni plasman, Trail (<42 km), Trail Ultra M (42 – 69 km), Trail Ultra L (70 – 99 km), Trail Ultra XL (>=100 km).  

VIŠE na ovom linku.

IMT ili Ima li Mene Tu?


Čula sam od trkača mnogo netačnih informacija o navodnom skidanju rezulatat s ITRA-e i favorizovanju određenih trkača pa u cilju pojašnjenja, htjela bih da naglasim sljedeće:

Ako ste završili trku koju je ITRA verifikovala, organizator trke je i vaš rezultat unio u sistem i niko vas ne može SKINUTI s ITRA-ine stranice da bi boljim prikazao nekog drugog.

Ono što može da se desi jeste da ste završili verifikovanu trku ali da je sistem ne prikazuje samo iz razloga što je vaš rezultat zastario jer se za obradu podataka koriste rezultati ostvareni unazad 2 kalendarske godine. Dakle, od stare slave se ne živi. Niste trčali dvije godine, nema vas, RIP.

Za visoku poziciju po ovom indexu, nije važan samo broj bodova koje trka koju ste završili nosi već i plasman koji ste ostvarili.

U trail trčanju, kao i na stadionu ili cestovnim trkama, trkači pronalaze sebe i distance koje im odgovaraju pa je odlično što se možemo indexirati po kategorijama. A nije loše ni zbog naših sujeta, čisto da bi nas bilo što više „najboljih“ u nečemu. Neko će biti dobar na dužinama do 42, neko na formatu Ultra M, neko na Ultra L a neko je neprikosnoven na trkama preko 100 km.

Naravno, ima i trkača koje nećete naći na ovim pretragama a bolji su od najboljih. Oni trče za sebe, u tišini i malo ko u javnosti zna za njih.    

Trail trčanje u BiH



Bez obzira što je trail trčanje u BiH tek u povoju i što još uvijek nemamo jaku konkurenciju po kategorijama, ipak su se za kratko vrijeme izdvojili pojedinci koji bi mogli značajno doprinijeti masovnosti i boljem kvalitetu. Prvo ću izdvojiti Mladena Plakalovića, člana JUT tima, koji je zahvaljujući visokim plasmanima na prva dva izdanja Jahorina Ultra Traila trenutno na prvom mjestu u generalnom plasmanu a po kategorijama dominira na trkama do 50 km. Mnogo iskusniji Mladen Nedić je drugi u ukupnom plasmanu i odličan na trkama do 100 km. Na dužim formatima, dominira Mate Ćurić

Kod žena, veliko iznenađenje mi je ova prva, pojma nisam imala da je tu. Ova druga još veće, nisam znala ni da postoji Oza Klanjsek. Živi u Americi i biće zanimljivo povezati se i upoznati s njom. Neira Odobašić je odlična trkačica i triatlonka, ukoliko bude zainteresovana i za trail, na trkama do 42 km može napraviti odlične rezultate. Gordana Maksimović i Nevena Stojaković za sada imaju iskustva na trkama do 99 km i uz dobre pripreme, za par godina bi ovaj index mogao biti mnogo veći.

Da se ne lažemo, a da nas ne obeshrabrim previše, nismo mi toliko dobri koliko je konkurencija loša, tj. koliko je nema. 

S novim trkama, novim ekipama doći će i novi trail trkači i trkačice pa ćemo vući jedni druge, motivisati se između sebe i još strastvenije se takmičiti za što bolje plasmane u svojim kategorijama.

Foto: TjŠ

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.



Nema komentara:

Objavi komentar