Tropski puding sa chia sjemenkama

Najviše se obradujem kada naletim na akciju kojom je snižena cijena manga, limete ili avokada. Iako rezonski prihvatam preporuku da treba jesti lokalne kulture i sorte, isto tako kao kontraargument navodim da sve što jedemo kao "super hranu" koja se toliko preporučuje raste ili se uzgaja negdje drugo. Između ostalog i chia sjemenke. Prvi put sam za njih čula čitajući knjigu "Born to Run" u kojoj Christopher McDougall, između ostalog, istražuje prehrambene navike čuvenih ultramaratonaca iz meksičkog plemena Tarahumara koji na svoje ultra maratonske trke nose pogačice od ovih sjemenki (preteča energetskim pločicama). Dakle, riječ je o sitnoj sjemenki koja je porijeklom iz Meksika i može biti bijele, smeđe ili crne boje. Može se koristiti kao sredstvo za geliranje ili kao zamjena za jaja - 1 kašika natopljenih sjemenki mijenja 1 jaje. Treba ih dodati jelima koja se kuvaju na kraju tako da se termički ne obrađuju jer time gube svoje hranjive vrijednosti. Ja ih volim u voćnom smoothieu, pudingu ili salati.

Evo šta Alternativa za vas navodi u rubrici o chia sjemenkama:

Nevjerojatna nutritivna vrijednost



Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.

Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.

Chia sjemenke imaju:


  • osam puta više omege-3 od lososa
  • šest puta više kalcija od mlijeka
  • triput više željeza od špinata
  • petnaest puta više magnezija od brokule
  • šest puta više bjelančevina od graha
  • četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka.

A sad recept za tropski puding sa chia sjemenkama. Evo šta vam treba za dvije porcije:


  • pola konzerve mlijeka od kokosa
  • tri čajne kašičice chia sjemenki
  • čajna kašika meda
  • mango, jedan manji ili pola većeg
  • ananas (ja stavila krušku) 
  • banana 
  • dva kivija 
  • čips od kokosa i listovi menta za dekoraciju
Kokosovo mlijeko, med i sjemenke pomiješate i ostavite preko noći u frižideru. Do jutra, sjemenke će gelirati smjesu i dobićete konzistenciju pudinga.

Na dno čaše u kojoj ćete poslužiti poslasticu stavite prvo puding. Preko njega narežite plohe kivija. Prelijete polovinom smjese koju ste dobili blendiranjem manga i ananasa (kruške). Narežite banane na kolutove a zatim preko njih prelijte ostatak smjese od manga. Vrh ukrasite listićima suvog kokosa i mente. 

Izvrsno kao doručak ili popodnevna poslastica. 



Nema komentara:

Objavi komentar